Tips voor de zomer, thema: planeten

Nog even, en dan is het alweer zomervakantie. We hopen natuurlijk op heerlijk weer, maar op een ietwat druilerige dag is er ook genoeg te doen. Ga bijvoorbeeld aan de slag met een aantal opdrachten rondom het thema planeten! Aangeraden door onderwijsadviseur hoogbegaafdheid Jaap Verouden.  

Opdrachten om aan te werken

  1. Maak een schaalmodel van ons zonnestelsel. Gebruik materialen van verschillende texturen om de planeten weer te geven.
  2. Veel planeten zijn genoemd naar goden en godinnen uit de mythologie. Schrijf op waarom je denkt dat deze namen gekozen zijn.
  3. Veel mensen geloven dat er op andere planeten leven is dat meer ontwikkeld is dan het leven op de aarde. Geef je mening over dit idee en probeer je gedachten te beargumenteren met feiten en cijfers.
  4. Bedenk een origineel ezelsbruggetje, zodat je de namen van de planeten is ons zonnestelsel, in volgorde van hun afstand tot de zon, gemakkelijk kunt onthouden. Begin met Mercurius.

[Bron: Forte, Imogene and S. Schurr. (1997). The All-New Science Mind Stretchers: Interdisciplinary Units to Teach Science Concepts and Strengthen Thinking Skills. Cheltenham, Vic.: Hawker Brownlow. Vertaald door Janneke Breedijk.]

Tips en uitjes

  Wil je meer leren over het signaleren, begeleiden en bieden van de juiste oplossingen voor begaafde leerlingen in je klas? In het najaar start de cursus ‘Begaafdheid in de klas‘ weer!

Een fijne vakantie alvast!