Taalgericht vakonderwijs

Taal is overal. Het is niet alleen van belang tijdens de lessen Nederlands en Engels, maar ook bij biologie, burgerschap en zelfs rekenen en wiskunde. Maar hoe zorg je ervoor dat alle leerlingen talig mee kunnen doen? En hoe besteed je aandacht aan taal in zaakvakken?

Onze adviseurs denken graag mee over dit soort vragen! Aan de hand van de pijlers van het ‘taalgericht vakonderwijs’, kijken de adviseurs mee naar wat er speelt en wat er nodig is in jullie onderwijspraktijk. De bewustwording van het belang van verschillende soorten taal in de zaakvakken is de eerste stap. Zo gaat ook een geschiedenisdocent uiteindelijk lesgeven met een ‘taalbril’ op.

Een traject taalgericht vakonderwijs bij Het ABC

Een traject taalgericht vakonderwijs wordt op maat ingericht. Onze trajecten bestaan onder andere uit de volgende elementen:

Intakegesprek
Een oriënterend gesprek met directie of betrokken werkgroep om helder te krijgen wat de hulpvraag is. Onze adviseurs leveren maatwerk en kijken wat er nodig en wenselijk is in jullie specifieke situatie. Ook stemmen we praktische zaken af.

Inspiratiesessie
Een eerste inhoudelijke bijeenkomst waarin het schoolteam wordt meegenomen in de wereld van het taalgericht vakonderwijs. De nadruk ligt op de bewustwording van het belang van taal in alle vakken. We passen deze inzichten toe op de dagelijkse praktijk van het lesgeven in verschillende – dus niet per definitie taalgerichte – vakken. Het team krijgt op een interactieve manier voorbeelden en praktische handvatten aangereikt om zo een eerste stap te zetten richting het lesgeven met de ‘taalbril’ op.

Observatieronde(s)
Afhankelijk van de behoefte worden er één of meerdere observatierondes gehouden. Deze vinden idealiter plaats tussen twee bijeenkomsten, zodat docenten de kans krijgen het geleerde toe te passen in de praktijk. Onze adviseurs nemen een ondersteunende rol aan en geven tips hoe docenten ervoor kunnen zorgen dat alle leerlingen talig mee kunnen doen tijdens de les.

Tussentijds contact
Uiteraard staan onze adviseurs gedurende het traject klaar om te sparren en vragen te beantwoorden.

Verdiepende bijeenkomsten
Na de inspiratiesessie volgen er twee of drie bijeenkomsten ter verdieping. Denk aan het belang van woordenschat en tekstbegrip bij een vak zoals burgerschap of geschiedenis. Ook gaan docenten in deze sessies zelf aan de slag om de verkregen inzichten toe te passen in hun eigen dagelijkse lespraktijk.

Evaluatie
Ieder traject wordt afgesloten met een evaluatie waarin we terugkijken op de voorbije bijeenkomsten en observaties. Ook kijken we waar nog kansen liggen om het taalgericht vakonderwijs op jullie school nog beter te borgen of verder uit te breiden.

Meer informatie?