Rekenen en wiskunde

Rekenen doen we de hele dag en is altijd en overal. Goed rekenonderwijs is dan ook cruciaal en de beheersing van rekenen is essentieel voor het leren van veel andere vakken.

Maar wat als een leerling moeite heeft met rekenen of wiskunde? Of wanneer het rekenniveau in een klas tegenvalt of de rekenresultaten op een school achterblijven?

Het ABC biedt ondersteuning op de volgende gebieden:

Reken- en dyscalculieonderzoek

Soms zie je dat een leerling vastloopt met rekenen. Een onderzoek kan helpen om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van het probleem en welke ondersteuning de leerling nodig heeft. Het ABC biedt twee typen onderzoeken: verdiepend rekenonderzoek (PDO) en een dyscalculieonderzoek.

Lees meer

Rekenverbetertraject

Veel leerkrachten werken hard om met hun leerlingen een fundamenteel rekenniveau te bereiken. Toch hebben veel scholen en leerkrachten baat bij enige begeleiding op het gebied van de belangrijkste facetten van het rekenleerproces. Stap voor stap werken we samen aan de relevante factoren op weg naar beter rekenonderwijs en verbeterde rekenresultaten.

(Individuele) Rekenbegeleiding

Soms hebben kinderen maar kort wat extra hulp nodig. We werken aan het herstellen en vergroten van het rekenplezier, door leerlingen rekenvaardiger te maken tijdens individuele rekenbegeleiding.

Lesmateriaal
  • De rekenkisten: de rekenkisten zijn er om goed rekenonderwijs te bieden aan (nieuwkomers) leerlingen in het (speciaal) basisonderwijs. Neem contact op voor de lesideeën en gratis beschikbare downloads.
  • Onderzoek met rekenen, wetenschap en technologie: het ABC werkt samen met de Nederlandse Vereniging voor de Ontwikkeling van Reken-WiskundeOnderwijs (NVORWO). Zo is de onderzoekscyclus van W&T in combinatie met het rekenonderwijs toegankelijk gemaakt voor in de klas.
Formulieren

Aanmeldformulier dyscalculieonderzoek:

Trainingen op maat

docenten, volwassenen, trainingen, rekenen, verbeteren

Ben je op zoek naar professionalisering op het gebied van rekenen voor jour schoolteam? We bieden de volgende trainingen op maat:

  • Effectief rekenen
  • Beter rekenen met plezier
  • Rekenverbetertraject
  • Keuze en implementatie van een nieuwe rekenmethode

Meer informatie

Ons aanbod op het gebied van rekenen en wiskunde

Reken- en dyscalculieonderzoek

Als een leerling vastloopt met rekenen helpt onderzoek. Een diagnostisch gesprek, handelingsgericht onderzoek (PDO) of dyscalculieonderzoek.

Trainingen rekenen

Trainingen rekenen Ben je op zoek naar professionalisering op het gebied van rekenen voor jouw schoolteam? Het ABC biedt trainingen op maat aan:– Effectief rekenen– Beter rekenen met plezier– Rekenverbetertraject– Keuze en implementatie van een nieuwe rekenmethode Effectief rekenen Met deze aanpak ga je met de hele klas…

Lesmateriaal: rekenkisten

Rekenkisten De rekenkisten zijn er om goed rekenonderwijs te bieden aan (nieuwkomers) leerlingen in het (speciaal) basisonderwijs. Neem contact op voor de lesideeën en gratis beschikbare downloads. Welke rekenkisten zijn er? Het ABC heeft een handleiding ontwikkeld over wat goed rekenonderwijs voor nieuwkomers inhoudt. Daarnaast zijn voor de…

Lesmateriaal: onderzoek met rekenen, wetenschap en technologie

Onderzoek met rekenen, wetenschap en technologie Het ABC werkt samen met de Nederlandse Vereniging voor de Ontwikkeling van Reken-WiskundeOnderwijs (NVORWO). Zo is de onderzoekscyclus van W&T in combinatie met het rekenonderwijs toegankelijk gemaakt voor in de klas. Door het gebruik van videofragmenten is de onderzoekscyclus laagdrempelig, gemakkelijk en vakoverstijgend in…

Lees meer

Hoe kan ik je helpen?

Neem contact op met onze adviseurs

Gerelateerd nieuws

“Rekenen is een essentiële vaardigheid om mee te kunnen doen aan onderwijs en de maatschappij.”

Bron: Taal en rekenen in het vizier, Onderwijsraad, 2022

Adviesrapport Taal en rekenen in het vizier