Onze organisatie

Het ABC is een Advies- en Begeleidings- Centrum voor het onderwijs. 50 jaar geleden is onze stichting in Amsterdam opgericht door een predikant en de toenmalige wethouder van onderwijs, na een besluit van de burgemeester en wethouders.

Het ABC geeft sindsdien onderwijsadvies- en begeleiding in het voorschools-, primair- en voortgezet onderwijs. En werkt voor schoolbesturen in en rond Amsterdam: van Haarlemmermeer tot Zaanstad en van IJmond tot Purmerend.

Relevante pagina’s

Toegewijd team van kundige adviseurs

Ons uitgebreide team bestaat uit gedreven onderwijsadviseurs (orthopedagogen, psychologen, taalkundigen en onderwijskundigen). Velen hebben ervaring in het onderwijs als leerkracht, intern begeleider of schoolleider, of als docent op de PABO.

Adviezen en behandelingen sluiten altijd aan op de praktijk. En hoe cliché het misschien ook klinkt: we staan naast je, helpen en verrijken je. Met altijd het kind in ons hoofd en hart. 

Ons team

Alles voor het kind

Kinderen die met plezier naar school gaan, ontwikkelen zich optimaal en hebben daar de rest van hun leven profijt van. Dat is waar wij voor staan. En ook precies de reden waarom we het kind bij alles wat we doen centraal stellen. Net als bij jou of op jouw school. Het ABC is een stichting. Dat betekent dat we geen financieel winstoogmerk hebben. Wij willen maatschappelijke winst behalen. Wat wij verdienen, investeren we in innovatie en ontwikkeling voor het onderwijs. Alles voor het kind. 

Samen doen wat nodig is

Van pedagogisch medewerker in de voorschool, onderwijsassistent, leerkracht, schoolleider tot ouder, Het ABC is er voor jou. Samen bekijken we hoe we jouw vraag kunnen aanpakken. Waarbij we al onze kennis en inzichten inzetten die we al 50 jaar continu vergaren. Ook werken we intenstief samen met universiteiten, hogescholen en maatschappelijke organisaties voor (jeugd)zorg, kinderopvang en welzijn. Zo blijven we onze kennis ontwikkelen en delen. En met elkaar bepalen we hoe we de beste resultaten kunnen realiseren voor het kind. 

Lees de verhalen

Duurzame oplossingen in een breed veld

Wij bieden onderzoek, advies, behandeling , coaching en scholing op de meest uiteenlopende onderwijsvraagstukken. Van taal, rekenen, lezen, gedrag en leiderschap tot leeruitdagingen als dyslexie, dyscalculie en (hoog)begaafdheid. Onze medewerkers kunnen ook (tijdelijk) de rol van IB’er en schoolleider vervullen. Door met jou een pas op de plaats te maken, ontdekken we samen de mogelijkheden om jouw doelen te bereiken. Dat passen we toe, op maat en oplossingsgericht. Zodat je nu en in de toekomst het gewenste effect bereikt.

Directie

Marianne Dijkstra (directeur-bestuurder)
mdijkstra@hetabc.nl

Raad van Toezicht

Jonna Merkx (voorzitter) Voorzitter College van Bestuur van stichting SchOOL
Amma Assante
, Voorzitter Landelijke Cliëntenraad, Senior Onderzoeker Sociale Veiligheid bij Movisie
Kim Hogeman, Advocaat bij Van Doorne NV
Hans Groot, Algemeen directeur Tabijn onderwijs en kinderopvang
Joyce Buis, Finance Business Partner bij Voorbij Prefab BV