Aanmelden – Dyslexie
Wanneer een kind veel moeite heeft met lezen en spellen en er ondanks extra begeleiding vanuit school en thuis weinig vooruitgang is, dan kan er sprake zijn van dyslexie.
Als Poortwachter Dyslexie voor de Gemeente Utrecht, beoordeelt Het ABC volgens het Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling (PDDB 3.0) of een leerling in aanmerking komt voor een vergoed dyslexieonderzoek.
De poortwachter zorgt dat de toekenning van de vergoede dyslexiezorg objectief en rechtmatig gebeurt en dat dit proces transparant en navolgbaar is.
Bij de beoordeling wordt gekeken naar de volledigheid van het aangeleverde dossier én naar de correcte inhoudelijke onderbouwing van ernst, hardnekkigheid en vermoeden van dyslexie. We doen dit uiteraard met zorg en aandacht.
Het woonplaatsbeginsel is leidend in de bepaling welke gemeente verantwoordelijk is voor de kosten van de vergoede zorg. De aanvraag voor de vergoede dyslexiezorg moet dus gedaan worden bij de Gemeente waar het kind is ingeschreven. Poortwachter Utrecht behandelt alleen aanvragen van leerlingen die in gemeente Utrecht wonen.
Bij vragen neem contact met ons op via mail poortwachter@hetabc.nl of telefonisch 06-45 908 519
Let op! De aanvraag voor de vergoede dyslexiezorg moet gedaan worden in de woonplaats van het kind. De Poortwachter Utrecht behandelt alleen aanvragen van leerlingen die in gemeente Utrecht wonen. Twijfel je of het onder de Gemeente Utrecht valt? Check het op de kaart hieronder.
Aanmelden kan rechtstreeks door het volledige dossier van het kind beveiligd naar ons op te sturen. Klik hiervoor op ‘Documenten insturen’ In verband met de privacywetgeving verzoeken we jullie de documenten alleen op deze manier te sturen.
In het kort criteria Protocol 3.0:
Voor uitgebreide informatie over doorverwijzen van onderwijs naar zorg, ondersteuningsniveau 2/3 en richtlijn doublures, klik op onderstaande links.
Websites met informatie over dyslexie en regelgeving.
Let op! Voor de vergoede zorg geldt dat de gekozen zorgaanbieder door de gemeente Utrecht gecontracteerd moet zijn en aangesloten bij het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie. Zie hiernaast de aanbieders van dyslexiezorg in de gemeente Utrecht:
Het dossier is op orde en voldoet aan de criteria van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD), er wordt een akkoordverklaring afgegeven.
Een akkoordverklaring wil zeggen dat wij een onderzoek volgens de vergoede zorg adviseren bij een door ouders gekozen zorgaanbieder. De akkoordverklaring, inclusief het dossier, wordt vervolgens door ouders/ school of rechtstreeks via de poortwachter doorgestuurd naar de gekozen zorgaanbieder waarna deze een toewijzing voor een ED – onderzoek kan aanvragen bij de gemeente. Dit onderzoek wordt vergoed.
Het dossier is niet op orde en/of voldoet niet aan de criteria van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD), er wordt een NIET- akkoordverklaring/Niet Ontvankelijk afgegeven.
Het dossier wordt teruggestuurd naar school met een duidelijke terugkoppeling van wat er precies nodig is voor verdere begeleiding van de leerling. Ouders worden hiervan vanzelfsprekend op de hoogte gesteld.
Poortwachter Utrecht maakt deel uit van het Dyslexie Advies Team waarin alle samenwerkingspartners in de ketenzorg dyslexie zijn vertegenwoordigd.
In de digitale bibliotheek op de website van Samenwerkingsverband Utrecht PO vind je alle benodigde informatie over de dyslexiezorg in de stad Utrecht
Dyslexie Advies Team https://swvutrechtpo.nl/digitale-bibliotheek/dyslexie/
Gemeente Utrecht https://www.utrecht.nl/zorg-en-onderwijs/jeugd-en-gezin/dyslexie/
Neem gerust contact met ons op
Wanneer een kind veel moeite heeft met lezen en spellen en er ondanks extra begeleiding vanuit school en thuis weinig vooruitgang is, dan kan er sprake zijn van dyslexie.
Onderzoek naar Dyslexie? Lees hier meer over hoe Het ABC dat verzorgt voor jouw kind of leerling.
Interesse in behandeling Dyslexie? Lees hier meer over hoe Het ABC dat verzorgt voor jouw kind of leerling.
Als Poortwachter beoordelen wij het dossier op de volledigheid, de correcte onderbouwing en vermoeden van dyslexie.