Blog: Spel met baby’s

Kun je nou eigenlijk echt spelen met baby’s? Veel mensen vragen zich dit af en vinden het lastig hier vorm aan te geven. Want hoe speel je nou met een kindje dat in de interactie met jou nog niet altijd verbaal kan reageren?

Nieuwe mogelijkheden aanbieden
Toch is dit zeker mogelijk. Baby’s kunnen uitgedaagd worden wanneer ze nieuwe mogelijkheden in spel of activiteiten aangeboden krijgen.
Het is wel van belang dat je tijdens dit spel goed in contact blijft, de lichaamssignalen volgt en dat het spelaanbod behapbaar en passend is. Probeer te achterhalen wat de volgende stap in de ontwikkeling is, zodat je daar op kan aansluiten.

Ontwikkelingsfasen
Aansluiten bij een baby betekent ook dat je kennis hebt van de ontwikkeling. Maar wat zijn nu eigenlijk die belangrijke ontwikkelingsfasen?
Laten we stil staan bij een belangrijke fase, namelijk de motorische en zintuigelijke ontwikkeling.

• Reflexen:
De eerste bewegingen die baby’s maken zijn reflexen. Al snel worden deze reflexen opgevolgd door automatische bewegingen.

• Oprichtreactie:
De oprichtreactie is een automatische reactie waarbij de baby probeert het hoofdje recht boven de romp te houden en de romp recht te houden. Je zou de baby in deze fase op zijn buik bij jou kunnen leggen. Wanneer je tegen het kindje praat zal hij proberen om het hoofdje omhoog te richten, waarmee de ontwikkeling van de nek en rugspieren gestimuleerd worden.

• Evenwichtsreactie:
Ook de evenwichtsreactie is een automatische beweging die een baby helpt de spieren aan te spannen, waardoor het in evenwicht kan blijven. Als een baby daartoe in staat is kun je samen gaan schommelen, zodat dit gestimuleerd wordt. Ook het spelen van vliegtuigje is hierin een leuke spelactiviteit.

• Steunreactie:
De steunreactie is een automatische beweging die zorgt dat een baby zijn armpjes of beentjes strekt wanneer deze worden aangeraakt. Een goede manier om de ontwikkeling hierin te stimuleren is om de baby op blote voeten te laten lopen, zodat het op een motorische ontdekkingstocht kan gaan.

• Opvangreactie:
Wanneer je kindje gaat omrollen, zitten of staan, is ook de opvangreactie van belang. Een mooie spelactiviteit in deze fase is om samen met de baby over een grote bal te rollen en hierin de opvangreactie te stimuleren.

Oog voor individu
Spelen met baby’s is dus zeker mogelijk en goed voor de ontwikkeling van het kind. Zorg dat je er in de begeleiding van baby’s altijd met de volle aandacht bij bent, goed kijkt en luistert en oog hebt voor het unieke van de baby.

Wil je meer weten over spel voor en met baby’s en wat Het ABC voor jou als pedagogisch medewerker kan betekenen?

Neem contact op met:
Kirsten Ochse
Onderwijsadviseur Jonge Kind bij Het ABC
kochse@hetabc.nl