Motivatie en metacognitie bij cognitief talentvolle leerlingen in het VO

Voorjaar 2023 verzorgden onderwijsadviseurs Maaike Goddijn en Annelies de Muijnck een workshop in het voortgezet onderwijs. Op het Cygnus Gymnasium deelden zij hun kennis over motivatie en metacognitie bij cognitief talentvolle leerlingen.

“Wat was het fijn om met zulke betrokken en kundige docenten te werken!” aldus Maaike. De workshop start met een theoretisch deel over de rol en de werking van motivatie en metacognitie bij het leerproces van cognitief talentvolle leerlingen. Daarna gaat men actief en praktisch aan de slag met een ‘circuit’.

Daarin ervaren de docenten zelf verschillende activerende werkvormen rond het onderzoeken en versterken van motivatie en metacognitie. Zo wordt hen duidelijk welke zij hiervan willen toepassen in hun lessen.

De workshop is bestemd voor diverse doeleinden. Wanneer docenten met (mentor)lessen worstelen en willen weten hoe invloed te hebben op de motivatie van de leerlingen. Als men een op groei gerichte mindset wil stimuleren. Of bijvoorbeeld om te leren hoe strategieën ter bevordering van zelfregulering in te zetten.

Deelname van VO-docenten aan het circuit tijdens de workshop