Geïntegreerd taal/leesonderwijs
In het onderwijs komt steeds meer aandacht voor het stimuleren van leesmotivatie en het integreren van de verschillende taal/leesdomeinen. Vanuit onderzoek weten we dat het combineren van lezen, spreken en schrijven elkaar versterkt. Maar hoe pak je dat aan als school? Kies je voor overkoepelende WO-thema’s in je taalonderwijs, of past een aparte taal- en leesmethode het beste bij jouw school?
Aan de hand van de visie van Anneke Smits en Erna van Koeven (Rijke taal, 2020) begeleiden wij scholen in het ontwikkelen van een visie en het maken van keuzes in hun taal/leesonderwijs. Werken met rijke teksten uit kinderboeken en integratie van de taaldomeinen staat hierbij centraal.
Enkele mogelijkheden:
- Studiebijeenkomst verdiepend tekstbegrip
- Implementatietraject Close Reading
- Presentatie van verschillende taal- en leesmethodes
- Studiebijeenkomst effectief leesonderwijs: wat werkt?
- Coaching van effectieve leerkrachtvaardigheden bij technisch lezen (groep 3-5)
- Inspiratiebijeenkomst over het schrijven van teksten, geïntegreerd met spreken en lezen
- Training taaldenkgesprekken

Spelling
Zijn er veel kinderen op je school die moeite hebben met spelling? Wil je handvatten krijgen om je spellingsonderwijs te verbeteren? Aan de hand van effectieve spellingdidactiek en ondersteuningsniveaus geven wij scholing/coaching/begeleiding aan schoolteams en individuele leerkrachten om de resultaten op het gebied van spelling te verbeteren.
Begeleiding
De begeleiding van leerlingen met spellingsproblemen vindt op verschillende niveaus van intensiteit plaats. Hierbij worden vier ondersteuningsniveaus onderscheiden, waarvan de eerste drie worden uitgevoerd binnen de school. Ondersteuningsniveau 1 houdt in dat de leerkracht kwalitatief goed lees-/spellingonderwijs verzorgt voor alle leerlingen. Zwakkere spellers krijgen extra instructie en begeleiding (ondersteuningsniveau 2) en als dat niet voldoende helpt, een intensieve interventie op maat (ondersteuningsniveau 3). Intensivering van de instructie zorgt ervoor dat een deel van de zwakke spellers weer op het niveau van de groep komt. Dat geldt echter niet voor iedereen: bij sommige leerlingen zijn de spellingproblemen zo hardnekkig, dat ze blijven bestaan, ondanks de extra inspanningen op school. De leerlingen kunnen dan het beste worden doorverwezen naar een gespecialiseerde behandeling in de gezondheidszorg (ondersteuningsniveau 4).


Close reading
Wil je begrijpend leesonderwijs koppelen aan thematisch onderwijs? En wil je met jouw leerlingen toewerken naar verdiepend tekstbegrip? Kies dan voor de methodiek van Close Reading.
Bij Close Reading laat je in een aantal sessies jouw leerlingen een rijke thematekst meerdere keren lezen. Waarbij je hen steeds tekstgerichte en andere opdrachten geeft. Door Close Reading leren leerlingen op een actieve manier de tekst goed begrijpen.
Inspiratie voor rijke themateksten vind je op rijketeksten en in kinderliteratuur. Wil je met jouw schoolteam kennismaken met Close Reading, of Close Reading implementeren? Neem dan contact op met Het ABC. Of lees ons blog met tips en uitleg voor drie sessies close reading.
Meer weten over (begrijpend) lezen?
Neem contact op met onze adviseurs

