Training ‘Omgaan met lastig gedrag’

Werken met jonge kinderen: de uitdaging van lastig gedrag

“Waarom rent deze peuter voortdurend rond in de groep, ondanks onze afspraak om het binnen wat rustiger aan te doen? Overtreedt hij bewust de regels of probeert hij ons iets duidelijk te maken? Misschien wil hij zeggen: ‘Ik heb zoveel behoefte aan beweging!’”

Als pedagogisch medewerker herken je het vast: de peuter die voortdurend betrokken is bij conflictsituaties, bijt en slaat, of compleet gefrustreerd raakt als iets niet gaat zoals hij of zij het wil. Misschien heb je ook te maken met een kind dat herhaaldelijk de groepsregels overtreedt en zich niets aantrekt van jouw aanwijzingen. Of het kind die voortdurend op allerlei manieren jouw aandacht probeert te trekken, zelfs wanneer je die al bewust vaak geeft. Dit soort gedrag kan een grote uitdaging zijn. Het kan moeilijk zijn om de onderliggende oorzaken te begrijpen en effectief aan te pakken. 

En hoe bespreek je dit met ouders? Daar kan je best tegen opzien! Hoe benader je ouders op een manier die consistent is en vertrouwen wekt, zodat je een meer constructieve samenwerking opbouwt?  

Bij Het ABC begrijpen we de complexiteit van dit soort situaties. De Gemeente Amsterdam biedt deze nieuwe training ‘Omgaan met lastig gedrag’ kosteloos aan. De training wordt uitgevoerd door Het ABC. Deze training bestaat uit 4 bijeenkomsten van 3 uur en helpt jou het gedrag van jonge kinderen beter te begrijpen, effectiever te reageren en ouders op een positieve manier bij de opvang en de zorgen rondom het kind te betrekken.

Deze training kan ook in-company verzorgd worden neem hiervoor contact op met cursus@hetabc.nl

Wat kun je verwachten van de training?

De training bestaat uit vier bijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden plaats op Het ABC, Staalmanpark 10 te Amsterdam.

Bijeenkomst 1: Begrijpen van lastig gedrag van jonge kinderen 

In de eerste bijeenkomst richten we ons op het begrijpen van lastig gedrag en de oorzaken hiervan. We bespreken casussen, analyseren gedrag, en ontdekken met elkaar hoe belangrijk het is om nabij en beschikbaar te zijn. We onderzoeken wat het gedrag van een kind ons probeert te vertellen en leren onze eigen triggers te herkennen 

Bijeenkomst 2: Communicatievaardigheden 

De tweede bijeenkomst focust op het versterken van communicatievaardigheden. Hierin leren we hoe je verbindend kunt communiceren, actief kunt luisteren, en empathisch kunt reageren. Je ontwikkelt vaardigheden om effectief met ouders en collega’s te communiceren, zodat je je sterker voelt wanneer je een lastig gesprek aan moet gaan. 

Bijeenkomst 3: Groepsdynamiek en Management 

In de derde bijeenkomst leer je hoe je een veilige en ondersteunende omgeving kunt creëren door effectief samen te werken met collega’s. We besteden aandacht aan de organisatie van de begeleiding van kinderen met extra behoeften en het opbouwen van een goed pedagogisch partnerschap met ouders.  

Bijeenkomst 4: Klein kijken naar beeld 

In de laatste bijeenkomst richten we ons op het kijken en analyseren van het ingebrachte beeldmateriaal. Wat laten de kinderen ons zien op beeld? Welke initiatieven komen naar voren en wat betekenen deze? Door met nog meer aandacht te kijken naar beelden uit de eigen praktijk, ontdekken we de behoeften van onze kinderen nog beter, zodat we nog gerichter kunnen inspelen op wat zij nodig hebben. 

Waarom deze training?

Door deel te nemen aan de training “Omgaan met lastig gedrag” krijg je de handvatten die je nodig hebt om beter in te spelen op de behoeften van kinderen binnen jouw groep. Je leert niet alleen de oorzaken van lastig gedrag te herkennen, maar ook hoe je effectief kunt reageren om een positieve impact te maken op hun ontwikkeling. Daarnaast krijg je tools aangereikt om ouders op een constructieve manier te bereiken en te betrekken, wat bijdraagt in het vertrouwen en aan een succesvolle samenwerking. 

Overzicht trainingsbijeenkomsten

Training 1Training 2Training 3
Op maandagen van 14:30 – 17:30 uurOp dinsdagen van 14:30 – 17:30 uurOp woensdagen van 09:30 – 12:30 uur
Bijeenkomsten:

Maandag 9 september
Maandag 30 september
Maandag 14 oktober
Maandag 11 november
Bijeenkomsten:

Dinsdag 17 september
Dinsdag 1 oktober
Dinsdag 15 oktober
Dinsdag 5 november
Bijeenkomsten:

Woensdag 25 september
Woensdag 9 oktober
Woensdag 23 oktober
Woensdag 20 november

Webinar

Datum: donderdag 5 september
Tijd: 19:00 – 20:00 uur
Locatie: online (gratis)

Om een voorproefje te geven van wat je kunt verwachten, organiseren Kirsten Ochse en Nadine Heemskerk voorafgaand aan de training een webinar. Tijdens dit webinar gaan ze in op een aantal belangrijke thema’s uit de training, zoals het begrijpen van lastig gedrag, effectieve communicatie met ouders en het creëren van een ondersteunende groepsdynamiek.  

Dit is een mooie gelegenheid om alvast kennis te maken met de training en om praktische tips en inzichten op te doen die je direct in de praktijk kunt toepassen. 

Meld je nu aan voor de training

Doe mee en verbeter je vaardigheden om met lastig gedrag om te gaan. Samen kunnen we de beste zorg en ondersteuning bieden aan jonge kinderen, zelfs in de meest uitdagende situaties. Meld je nu aan via het formulier hieronder.

Aanmelden Training ‘Omgaan met lastig gedrag’

  • Deelnemer gegevens

Neem contact op met onze adviseurs