Evenementen over begaafdheid in 2024

In en na de Week van de Hoogbegaafdheid vinden er interessante gratis bijeenkomsten plaats. Werk je in het onderwijs en wil je kennis opdoen of delen over begaafdheid? Schrijf je dan snel in voor deze inspirerende bijeenkomsten;

 • Inspiratiesessie over Onderpresteren
  Donderdag 14 maart van 13-14uur geeft dr. Sven Mathijssen middels een online lezing inzicht hoe onderpresteren zich in testsituaties kan uiten. Hij vertelt hoe sommige tests zijn vormgegeven, wat daarmee belicht kan worden en wat daarmee juist onderbelicht kan blijven. Waardoor iemands potentie niet altijd gezien wordt.

  Deze lezing wordt gehouden door de Radboud Universiteit, Radboud Centrum Sociale Wetenschappen.

 • TopTips bijeenkomst
  Op woensdagmiddag 10 april van 15:00-17:30uur organiseert het Kenniscentrum Hoogbegaafdheid (NTCN) i.s.m. Het ABC een TopTips bijeenkomst in Amsterdam. Er vindt ook een bijeenkomst plaats op 12 juni.

  De bijeenkomsten zijn bedoeld voor leraren, intern begeleiders en specialisten hoogbegaafdheid die aan een basisschool zijn verbonden. Zij wisselen deze middag succeservaringen uit, aan de hand van goede voorbeelden uit hun eigen praktijk. Een middag voor onderwijsprofessionals die graag van en met elkaar willen leren.


 • 3-daagse HB training voor Ouder Kind Adviseurs (OKA’s)
  Wel wat verder weg in dit jaar, maar de moeite om alvast te noemen. Op 8 mei van 15:00-17:00uur start de eerste van drie trainingen voor OKA’s om hun basiskennis rondom hoogebegaafdheid te vergroten.

  Hoe kun je deze kinderen signaleren/herkennen? Welke kenmerken laten zij op school en in de thuissituatie zien? Maar ook, wat betekent dit voor de opvoeding in de thuissituatie en de gezinsdynamiek? Welke sociale en emotionele aspecten spelen een rol in de ontwikkeling van deze kinderen. We besteden daarnaast aandacht aan onderwerpen als: dubbelbijzondere leerlingen, misdiagnoses en onderpresteren. De vervolg trainingen vinden plaats op 22 mei en 5 juni.

 • Webinar RITHA
  Dinsdag 14 mei van 16:00 – 17:00uur lichten Prof. dr. Lianne Hoogeveen en dr. Sven Mathijssen toe hoe je jouw wetenschappelijke kennis op het gebied van signaleren, begeleiden en adviseren van hoogbegaafden in het onderwijs kunt vergroten.

  Dat we kinderen met capaciteiten op een hoogbegaafd niveau geen label moeten opplakken. Maar hoe we hen kunnen bieden wat ze nodig hebben op school. In deze webinar vertellen zij je meer over de RITHA opleiding.

  Deze webinar wordt gehouden door de Radboud Universiteit, Radboud Centrum Sociale Wetenschappen.