Het ABC verwelkomt 100e medewerker. Maak kennis met Matthieu van Wijhe

In januari 2024 is onze 100e medewerker gestart; Matthieu van Wijhe. Matthieu werkt in de vakgroep ‘Leiderschap’ en de vakgroep ‘Gedrag’. Met zijn brede ervaring en toewijding aan het onderwijs, is Matthieu een waardevolle aanwinst voor Het ABC. In dit interview vertelt hij meer over zichzelf en over zijn kennis en expertise.

Kun je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Matthieu van Wijhe, ik ben 51 jaar oud en woon in Edam. Na bijna tien jaar in Amsterdam op een woonboot te hebben gewoond, verlangde ik naar meer rust en ruimte. Mijn liefde voor zeilen bracht me regelmatig naar Edam, waar ik uiteindelijk mijn thuis vond. Ik geniet van muziek, poëzie, de natuur, lezen en ik speel gitaar samen met mijn twee kinderen.

Welke ervaringen neem je mee?
Mijn carrière in het onderwijs heeft vele wendingen gekend. Ik heb gewerkt in de kinderopvang, gehandicaptenzorg en als leraar in diverse Amsterdamse wijken. Na enkele jaren in het speciaal basisonderwijs te hebben gewerkt, waar ik veel heb geleerd over gedrag en differentiatie in het leren, maakte ik de stap naar leidinggevende functies. Als adjunct-directeur en later als interim-directeur heb ik mijn kennis en ervaring uitgebreid, waarbij ik vooral geïnspireerd raakte door de uitdagingen van gedragsproblematiek. Na een periode van groei en ontwikkeling op diverse scholen, ben ik bij Het ABC aan de slag gegaan, waar ik creativiteit en ondernemerschap kan combineren met de kennis die ik heb opgebouwd de afgelopen jaren.

Wat maakt dat je kiest voor de overstap naar Het ABC?
Ik verlangde terug naar de inhoud van het onderwijs en geloof dat Het ABC daar goed bij aansluit. Hier kan ik me bezighouden met het ontwerpen van mooie trajecten, maar ook het zien van kansen. De kennis die ik heb opgedaan aan de andere kant van de tafel, kan ik nu gaan inzetten.

Waar ligt jouw expertise?
Mijn kracht ligt binnen het basisonderwijs en voornamelijk op het gebied van missie- en visietrajecten, gedragsvraagstukken en coaching op zowel individueel als teamniveau. Ik geloof sterk in het belang van een goede teamcultuur en persoonlijk leiderschap. En ben ervan overtuigd dat blijvende positieve verandering alleen kan plaatsvinden als er een gevoel van eigenaarschap wordt gecreëerd.

Heb je een levensmotto?
Mijn levensmotto is: “Voor wie wacht, komt alles steeds te laat”. Dit betekent voor mij alles eruit halen wat erin zit, zonder te haasten, maar wel met diepgang.

Kom in contact met Matthieu
Je kunt bij Matthieu terecht met vraagstukken omtrent gedrag en (gedeeld) leiderschap. Hij is beschikbaar als (interim) schoolleider en als vertrouwenspersoon. Daarnaast is hij opgeleid coach en assessor. Ben je nieuwsgierig naar wat Matthieu voor jouw schoolleiding kan betekenen? Neem gerust contact met hem op via mvanwijhe@hetabc.nl.