De gelukkige klas

Ben je het zat om tijdens de les en na de “vrije momenten” conflicten op te lossen en ben je veel bezig om orde in de klas te herstellen? Is er “onzichtbaar” negatief gedrag waar jij geen grip op hebt maar wat wel invloed heeft op de groep? Heb je last van “meidenvenijn” en lukt het je niet om daar grip op te hebben? Zijn er klagende ouders over de sfeer in de klas? Wil je als leraar de groepsdynamiek en de sfeer in je klas verbeteren? Hoe zorg je ervoor dat leerlingen meer betrokken zijn en op een positieve manier met elkaar omgaan?

Met het traject De Gelukkige Klas worden deze veelvoorkomende problemen verbeterd en keren veiligheid, harmonie en rust terug in de groep, zodat jij je weer volledig kunt richten op lesgeven. Wil je een klas waarin leerlingen in harmonie en respectvol met elkaar omgaan en met de leraar? De onderwijsadviseurs van Het ABC staan klaar om de klas weer gelukkig(er) te maken en kunnen jou hierin deskundig ondersteunen.

groepsvorming, de gelukkige klas, basisschool leerlingen, groepsdynamiek

Aanpak

  • Startgesprek
    Een oriënterend gesprek met de leraar, intern begeleider en/of zorgcoördinator om de hulpvragen en situatie in kaart te brengen. We denken mee en coachen direct in het versterken van de preventieve aanpak.
  • Observatie en nulmeting
    We analyseren de groepsdynamiek en interacties tussen leraar en leerlingen, evenals tussen leerlingen onderling. Dit wordt aangevuld met vragenlijsten en een sociogram.
  • Plan van aanpak
    Samen stellen we een plan of groepsinterventie op maat op, gebaseerd op bewezen methoden en passend bij het schoolbeleid.
  • Dialoog met leerlingen
    Leerlingen krijgen een stem via gesprekken met de onderwijsadviseur.
  • Directe uitvoering en coaching
    De aanpak is praktisch en wordt direct toegepast, met coaching on the job en begeleidingsgesprekken.
  • Betrekken van ouders
    Ouders worden, waar nodig, actief betrokken via bijvoorbeeld ouderbijeenkomsten.
  • Evaluatie
    Tussentijdse en eindevaluaties met de leraar en intern begeleider zorgen voor bijsturing en borging van de resultaten.

“Als startende leerkracht heb ik veel gehad aan het coachingstraject ‘weer een gelukkige klas’. Ik vond het fijn dat er iemand met mij meekeek in de groep, zo hebben we heel gericht kunnen werken aan het verbeteren van de groepscohesie. De tips neem ik mee en kan ik inzetten bij alle groepen die ik hopelijk nog mag krijgen.” (Rosanne, groep 5, dr. Rijk Kramerschool)

“Door de verschillende tools die mij door Het ABC in dit traject zijn aangereikt ben ik een sterkere leerkracht geworden! Fijn als collega’s nu bij mij komen kijken hoe ik het doe. Ik ben trots op mijn inzet en de groepsdynamiek die nu staat” (Germaine Klaasman, Basisschool De Rivieren)

“Dankzij Het ABC is de sfeer in de groep dubbel verbeterd.” (Juf Gamze, Basisschool De Blauwe Lijn)

“We hebben plezier gekregen in de klas, kinderen zijn veel aardiger geworden naar elkaar. In het sociogram is dat alweer terug te zien.” (Leerkracht groep 5/6 bij eindevaluatie)

“Voordat het Gelukkige Klas traject startte was er veel sprake van gemeen “meidenvenijn”. Wij zagen op om met deze groep op kamp te gaan of zagen niet voor ons hoe we de musical moesten gaan spelen met zoveel gedoe onderling. Het traject is echt boven verwachting de groepsdynamiek verbeterd.  Er is veel meer harmonie en gezelligheid tussen de meiden. We zien nu dat de meiden elkaar meer laten en elkaar accepteren zoals ze zijn. Dit zorgt voor meer rust. Met deze groep gaan we nu graag op kamp en de musical spelen!” (Leerkrachten groep 8 tijdens eindevaluatie)

Meer weten over De Gelukkige Klas?

Neem contact op met Grietje

Gerelateerd nieuws